Havanna

Teljes spanyol neve San Cristóbal de La Habana, általában, röviden csak La Habana. Havanna 2,2 millió lakosával a szigetország legnagyobb városa is egyben. A város alig 160 km-re található a floridai Key West-től, dél-délnyugati irányban. Havanna város (Ciudad de la Habana) egyike Kuba 14 tartományának.

Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító 1515-ben alapította meg Havannát Kuba szigetének déli partvidékén, a jelenlegi Surgidero de Batabanó városka helyén. A város 1519-ben került át jelenlegi helyére, a Carenas-öböl partjára.

Havanna eredetileg kereskedelmi kikötőváros volt, 1607-ben lett a Kuba fővárosa, egyben az új-világi spanyol gyarmatok központi kikötője is.

Havannát 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották a kalózok. 1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a város fölött, megnyitotta kikötőt a szabad kereskedelem részére és ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. A háború végét követő évben azután a várost elcserélték Floridára.

A spanyolok, Havanna visszaszerzése után az amerikai kontinens legjobban megerősített városává építették ki.

Az 1920-as években, az Egyesült Államokban érvényben lévő alkoholtilalom idején Havanna, Montreallal együtt, az amerikai állampolgárok népszerű kirándulóhelyévé vált. Az itt működő night clubok és a szerencsebarlangok túlélték a tilalom feloldását, de a legtöbb ilyen szórakozóhelyet bezárták az 1959-es kubai forradalom után. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a városba és Havanna lakói nagy örömmel fogadták érkezését.

Napjainkra Havanna legtöbb épülete gyakorlatilag romos állapotba került, szinte mindet teljesen fel kellene újítani. Ennek ellenére Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a világ egyik legvendégszeretőbb városa. Minden évben júliusban, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján rendezik meg a havannai karnevált, amely tulajdonképpen egy hatalmas, az egész városra kiterjedő fiesta, ahol a résztvevők másnap reggelig mulatnak a Malecónon.

Forrás: Wikipédia